Projectinformatie

Knipscheer Infrastructuur heeft geheel 2017 gewerkt aan de bouw van het Upcyclecentrum in Almere-Haven (project is eind 2016 openbaar aanbesteed). De afdeling Civiele betonbouw heeft niet eerder een dergelijk groot bouwkundig project gerealiseerd. Het Upcyclecentrum is vooral uniek omdat een groot deel van de bouw­materialen bestaat uit gerecycled materiaal. Een duurzaamheidsgedachte die perfect past bij de locatie: immers straks zal het Floriade-terrein de ‘voortuin’ zijn van het centrum.

In het gebouw zijn veel recycling-details blijvend zichtbaar. In het kader van circulaire economie waren wij verplicht om een aantal onderdelen her te gebruiken. Alle delen die niet in de hoofddraagconstructie van de staalconstructie zitten zijn van hergebruikt materiaal. Die delen hebben ook een andere kleurstelling in het gebouw.

Ook is vijftien procent van het grind in de betonvloer vervangen door granulaat, dat vrij is gekomen bij de sloop van het voormalige gebouw op deze locatie. Het tegelwerk bestaat uit restpartijen die zijn vrijgekomen bij diverse bouwprojecten waar Knipscheer en/of de gemeente Almere bij betrokken zijn geweest. Het hekwerk, de hardhoutenaanslagen op het perron en de beplating van het beheerdersgebouw zijn deels gebruikt. En tot slot een wat minder zichtbaar item: hergebruik van grijs water. Regenwater wordt opgevangen in een opslagtank van zesduizend liter. Dat water wordt hergebruikt in onder andere de toiletten. Alle onderdelen in het sanitaire deel van kranen tot het elektrotechnische deel zijn zoveel mogelijk vervaardigd van hergebruikte (rest)materialen.

Feiten & cijfers
Opdrachtgever: Gemeente Almere
Aanneemsom: € 2.400.000 (excl. BTW)
Oplevering: Eind december 2017
Contactpersoon: Dhr. R. (René) Knipscheer
Telefoonnummer: 06 51 14 55 68